Brukerverktøy

Nettstedverktøy


speiding:friluftsliv:stjernetitting

Stjernetitting

Høsten og vinteren er her, og med den kommer stjernehimmelen. Det gir gode muligheter for stjernetitting, noe som flere synes å virke interessant. Her på denne siden vil du finne litt info om programmer du kan bruke i forberedelser før en går ut og tips til hvordan en kan ta bilder av stjernehimmelen. Det er mye en kan se der oppe om forholdene er rette og en har forberedt seg litt. Med litt ekstra utstyr som fotoapparat og kikkert kan en se enda mer.

Stellarium

Stellarium er et planetariumprogram for din datamaskin som er gratis og åpen kildekode. Det viser en realistisk himmel i 3D, akkurat som det du ser med det blotte øye, kikkert eller et teleskop. Her kan du planlegge kvelden på forhånd og se hvilke himmellegemer som vil være synlig til forskjellige tider.

Du kan lese mer om og laste ned Stellarium her: http://www.stellarium.org/nb/

Foto

Det er mye på himmelen som kan være vanskelig å se med det blotte øye. Det hjelper mye å dra til en plass som har lite lysforurensning (kunstig lys fra bebyggelse). Får å oppnå best mulig resultat bør en nok fra 1-2 timer kjøretur bort fra store byer, men dette er også vær avhengig. Hvis det er helt skyfritt kan en også få gode bilder fra byområde. Mye kan også forbedres i bilderedigeringsprogrammer.

Utstyr:

  • Fotoapparat, speilreflekskamera eller annet kamera med mulighet for manuelle innstillinger.
  • Stativ
  • Objektiv, 20-200mm, avhengig av hva du vil ta bilde av (mye zoom gjør det også vanskeligere å ta bilde).

Ekstra utstyr:

  • Stjerne-tracking utstyr for montering mellom stativ og kamera. (søk på «barn door tracker» på google)
  • Fjernutløser for kamera.

Kamerainnstillinger og fotografering

Sett kamera til manuell innstillinger. Skru av autofokus, bildestabilisering og støykansellering. Sett bildeformat til RAW om du skal jobbe videre med bildene i bilderedigeringsprogrammer.

Fokus må en jobbe litt for å få til. En vil se veldig lite gjennom søkeren, så sett fokus til uendelig, ta et bilde og se hvordan det ser ut. Juster fokus litt og ta nytt bilde. Gjenta til du synes fokus er bra (en stjerne skal være en liten lysprikk). Under jobb med fokus er det greit å sette ISO til høyest mulig verdi og blenderåpningen helt åpen (så liten F-tall som mulig). Bruk ca 1sekund lukkertid eller prøv deg litt fram.

Innstillinger for bilder kommer litt an på hva en ønsker å ta bilder av og om en skal prosessere bildene videre senere. En ønsker alltid å ha blenderen helt åpen for å få inn mest mulig lys. ISO vil en sette litt høy, men ikke så høy at en får for mye støy i bildet (høy ISO vil gi kornete bilder). Lukkertiden ønsker en også å ha så lenge som mulig for å få inn mest mulig lys, men her må en også ta hensyn til at jordkloden roterer rundt og at stjernene beveger på seg. For lang lukkertid vil gi stjerner som blir avlange (streker), det kan også gi gode bilder om det er slike en vil ha, men for skarpe stjerner blir dette en begrensning om en ikke har utstyr for å følge stjernehimmelens bevegelser under eksponering. For et 20-55mm objektiv kan en ta bilder med eksponering opp mot 30 sekunder før stjerner blir til streker. For større objektiv (f.eks. 200mm) må en bruke kortere eksponering. Her kan du prøve deg litt fram og se hva du synes er OK.

Forslag til innstillinger å starte med:

  • ISO 1600
  • Blenderåpning så stor som mulig ( så liten som mulig F-tall)
  • Lukkertid 10 sekunder.

Bildebehandling

For å få til veldig gode bilder må en også bruke litt bildebehandling. Her er det to ting en vil gjøre. Fjerne støy i bilde og få frem fargene som er der, men som ikke synes.

Støy

I innstillinger for kamera skal støy-reduksjon være av. For å fjerne støy må en ta mange (20-100 eller flere) bilder av samme motiv og bruke et spesielt dataprogram som bruker alle bildene som utgangspunkt for å lage et nytt bilde med redusert støy. I det nye bilde vil ikke stjernene være mer synlig enn hva de var til å starte med, men støy er fjernet slik at bilde kan prosesseres videre i et bilderedigerings program for å få frem flere detaljer.

Et program som kan brukes til dette er «Deep Sky Stacker», det kan lastes ned her http://deepskystacker.free.fr/english/index.html

Bilderedigering

Her ønsker en å endre på fargekurvene for å få fram farger og detaljer i bildene. Mange forskjellige programmer kan brukes. Photoshop / Lightroom er mye brukt men gratis alternativer finnes også. Et gratis alternativ er «Raw Therapee» som kan lastes ned her: http://rawtherapee.com/

Linker

speiding/friluftsliv/stjernetitting.txt · Sist endret: 2016/10/24 22:26 av teleistad