Brukerverktøy

Nettstedverktøy


speiding:jotajoti:start

JOTA og JOTI på Brettingen Fort

Her finner ut litt info om JOTA og JOTI og hva du kan gjøre i helga.

JOTA

JOTA står for Jamboree On The Air, som kan oversettes til noe som «internasjonal speiderleir på luften». Her snakker vi på Radio for å få kontakt med andre speidere fra Norge og andre land.

Til dette har vi fått hjelp fra ARK (Akademisk Radioklubb) som holder til på Studenter Samfundet i Trondheim. https://www.la1k.no/

JOTI

JOTI står for Jamboree On The Internet, som kan oversettes til noe som «internasjonal speiderleir på internett». Her snakker/chatter vi med andre speidere med hjelp av IRC (internet relay chat). Til dette trenger en bare en PC eller et nettbrett og en nettleser. En kan også bruke egen programmer i stede for å bruke en nettleser, et populært program er mIRC.

På nettsiden https://webchat.scoutlink.net , finner man et chatteprogram som er enkelt og greit å bruke. Dette fungere både på PC og nettbrett. Her får man beskjed om å skrive «Nickname» og «Channel».

Nickname

Kan i bunn og grunn være hva som helst, men hvis dere bruker BF (Brettingen Fort) foran, er det enkelt for både andre speidere og ledere som er her å se om det er andre kjente pålogget. Dere kan eventuelt bruke bokstaver fra navnet til speidergruppen din. F.eks. Vikhamar Speidergruppe blir VS, 10. Trondheim bruker XT, Charlottenlund Speidergruppe bruker CS eller lignende.

Anbefaler derfor at dere bruker et kallenavn som for eksempel BF_navnetditt. Bruk bare fornavn eller kallenavn.

Channel

Her skriver du hvilken kanal du vil i. De mest aktuelle for oss er:

 • #scandinavia (Her møter man norske, svenske og danske speidere. Kun tillatt å skrive på norsk/svensk/dansk).
 • #english (Her kan man møte speidere fra hele verden. Her er det kun tillatt å skrive på engelsk).
 • #norsk (Her møter man hovedsaklig norske speidere og skriver kun på norsk).
 • #international (Her møter en speidere fra hele verden og en skriver på engelsk).

Nettvett

På det systemet som brukes for chatting er det strenge regler for hva man har lov til å skrive om og ikke.

 • Ikke spam kanalene eller folk. Dvs. sende mange meldinger etter hverandre, eller bare skrive rare tegn
  • Dette er veldig viktig, om dere gjør slik kan de som styrer IRC kaste dere ut, og de vil ofte blokkere basert på IP adresse, noe som vil blokkere alle andre også. Du ødelegger for deg selv og alle andre som er her om du gjør sikt.
 • Ikke gi ut personlig informasjon. Dvs. fullt navn, telefonnummer, e-postadresse, adresse osv.
 • Innhold relatert til vold, kriminalitet og seksuelt innhold er ikke tillatt.
 • Hvis dere opplever at noen spør dere om noen av disse tingene, kan dere melde fra om dette til en «operatør». Det er de som har en @ foran nicket sitt.
  • Christian Sangereid er en av de nordiske operatørene, han kaller seg for Oppdageren. Dersom dere skulle oppleve noe ubehagelig eller noe som bryter med punktene over - kom bort til han når som helst under hele arrangementet.

Fornavn, alder og hvilket sted eller speidergruppe dere kommer fra går fint å si. Kanskje dere kommer i kontakt med noen som dere har møtt på TSF eller landsleir?

Regler: https://www.scoutlink.net/rules/

WebChat: http://webchat.scoutlink.net

For de som vil bruke et eget program:
IRC server: chat.scoutlink.net
IRC server port:6667, 6668, 6669 (velg en av disse)
IRC server port med SSL: +6697

IRC programmer:
https://hexchat.github.io/downloads.html
http://www.mirc.com/

Minecraft

Scoutlink har sin egen minecraft server, om du vil spille minecraft kan du gjøre det på denne serveren under JOTA/JOTI (eller resten av året)

Server: minecraft.scoutlink.net
Port: 25565

https://www.scoutlink.net/minecraft/about/

TeamSpeak

https://www.scoutlink.net/teamspeak/

(jeg har ikke testet om dette fungerer vi vårt internettoppsett, gi beskjed til IT staben om du vil bruke det og det ikke fungerer).

Datahjelp

Tor Erik fra Vikhamar speidergruppe er IT teknisk stab. Om dere opplever problemer relatert til å komme seg på nett, ta kontakt med han.

Om det er en internettside du ikke kommer inn på men som du trenger å komme inn på i forbindelse med JOTA/JOTI ta kontakt med Tor Erik, så skal han se på det. Vi blokkerer en del sider som vi ikke ønsker trafikk på.

Sponsorer

speiding/jotajoti/start.txt · Sist endret: 2016/10/11 22:45 av teleistad